KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
Als wij Nederlanders onderlinge afspraken maken over het tijdstip waarop wij elkaar willen gaan treffen, verwachten wij over het algemeen dat iedereen zich ook exact houdt aan het tijdstip waarop men met elkaar heeft afgesproken. Deze gewoonte is van groot belang bij het maken van afspraken in het zakelijk verkeer.
In de meer informele omgang met elkaar is het echter minder wenselijk dat men van andere mensen verwacht dat zij zich exact houden aan het tijdstip van de gemaakte afspraken. Bij mensen die gasten*) over de vloer hebben is het zelfs van groot belang dat men hier wat losser mee om gaat. Een gast moet zich in de woonomgeving van de gastheer en de gastvrouw eerst en vooral op zijn gemak kunnen voelen. Als men elkaar aan al te strak geplande afspraken bindt, ten aanzien van het tijdstip waarop men elkaar zal gaan ontmoeten, is dat in feite onoorbaar.
Een gast zal zich bijvoorbeeld nooit en te nimmer moeten gaan afvragen of het tijdstip waarop hij van plan is om uit bed te gaan opstaan, wel acceptabel is voor zijn gastheer, ofwel voor het gastgezin waarin hij tijdelijk verblijft. Als men gasten heeft, moet men zich aan de heimelijke wensen en aan de door die gast naar voren gebrachte wensen aanpassen. Doet men dat, dan zal de gast ongetwijfeld ingenomen zijn met zijn verblijf in het betreffende gastgezin.
Mochten de gastheer en de gastvrouw menen dat het gewenst is om strakke huisregels voor hun gasten aan te houden, dan nemen zij daarmee wel zeker een risico. Het risico namelijk dat gasten zich gaan afvragen of zij wel werkelijk welkom zijn. Wij Nederlanders hebben bij het ontvangen van gasten gauw de neiging om voor die gasten ál te bepalend te willen zijn. En dat komt dan voor die gasten al gauw min of meer onvriendelijk over.
Als gastheer en als gastvrouw zal men zich voortdurend moeten afvragen waarmee men hun respectievelijke gasten zouden kunnen 'pleasen'. Wat dat betreft is het volgende motto van toepassing: 'alleen een blijde gast is een goede gast'. Een gast die zich niet gebonden weet door allerlei regels, zal per definitie een tevreden en blijde gast zijn. De Nederlandse gewoonte om alles tot in de puntjes voor de gasten te gaan regelen, werkt in feite contraproductief. De reden hiervoor is dat de gasten dan niet de vrijheid ervaren om hun eigen 'doen en laten' te gaan bepalen.
Het is typisch Nederlands om reeds van tevoren een afspraak te maken met eventuele gasten. Afspraken worden in Nederland vaak weken of maanden van tevoren gemaakt, met bovendien een specifiek tijdstip. Even spontaan langsgaan is in Nederland 'not done', zeker niet rond het tijdstip waarop Nederlanders de avondmaaltijd plegen te nuttigen. Daarin zijn Nederlanders dus niet echt gastvrij.
*) Een meer verheven aanduiding voor gasten is: logés. Dit kunnen zowel mannelijke, alswel vrouwelijke gasten zijn. Om alleen vrouwelijke gasten aan te duiden schrijft men: 'logees'.