KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Omklemmen

Bij jong-geliefden ziet men het soms gebeuren. Namelijk dat het meisje bij de jongen opspringt, hem omhelst en hem vervolgens met beide benen tegelijk omklemt. Een dergelijk lieflijk gebeuren bevestigt dan het eventuele vermoeden dat het met de wederzijdse liefde tussen de beide partners, wel goed zit. Het is dan ook zeer mooi om te zien. Heel wat anders dan het zien van twee partners die 'elkaar de tent uitvechten'. En het is ook nog eens een veel sterkere uiting van genegenheid tussen de beide partners dan wanneer zij elkaar stevig blijken te omarmen. De neiging van meisjes om dit te doen, lijkt gedragen te worden door een seksuele component. Maar daar moet sterk aan getwijfeld worden, omdat men dit ook heel frequent ziet gebeuren als een meisje haar vader lange tijd niet heeft gezien. Het is dan ook eerder een sterke neiging van meisjes om aan hun vaders hun affectie te tonen. Het feit dat jong-geliefden dit bij tijd en wijle ook zonder enige schroom in het openbaar doen, geeft wel aan dat hun opzet niet zozeer is gelegen in seksuele neigingen. Bij het omarmen van een geliefde persoon ziet men hetzelfde aseksuele gebeuren. Ook dan is er niet op voorhand sprake van seksuele aantrekkingskracht.

Toen ik als opgroeiende jongeman een drietal maanden in Frankrijk woonde, was daar de gewoonte van jonge mensen om elkaar te omhelzen bij wederzijdse ontmoeting, wel heel aangenaam om mee te maken. De aanduiding die de Fransen voor dat teken van wederzijdse affectie gebruiken, namelijk het wederkerend werkwoord: 's'embrasser', klinkt mij nu nog steeds als muziek in mijn oren. Dat komt ongetwijfeld door de goede herinneringen die ik aan die gebeurtenissen heb. Wij als Nederlanders kunnen deze liefdevolle ervaring het best omschrijven met de aanduiding: 'elkaar omarmen'. De meest gebruikelijke vertaling van deze Franse aanduiding is: 'kussen'. Echter dit woord dekt de lading van dat Franse werkwoord in onvoldoende mate. 'Het omarmen van iemand' is een veel intenser gevoelsgewaarwording dan 'het kussen van iemand'. Of het moet om liefdeskussen gaan.

Zoals hierboven reeds is vermeld ziet men bij meisjes die lang hun vader niet hebben gezien, een vorm van begroeting die nog intenser is dan het liefdevol omarmen van elkaar. Die betreffende meisjes begroeten hun vader dan bij de ontmoeting door het omklemmen van het onderlichaam van hun vader met hun benen*). Dit is dezelfde vorm van begroeting die wij ook al bij jong-geliefden tegenkwamen en die dus aseksueel moet worden geïnterpreteerd. De spontaniteit die van deze begroetingswijze afstraalt, maakt duidelijk dat ze niet gekunsteld is. Uit het feit dat deze vorm van begroeting algemeen voorkomt in deze situaties, kan men opmaken dat dit een zeer natuurlijke begroetingswijze is tussen meisjes en hun vaders. Als dochters hun vader lange tijd niet hebben gezien, is dit in ieder geval een heel gebruikelijke wijze van begroeting van de vaders door hun dochters. Zonen ziet men dit normaliter niet doen! 'Hoe komt dat toch?', zal men zich kunnen gaan afvragen. Welnu: zonen zijn vaak groter en zwaarder dan dochters van vergelijkbare leeftijd zijn. De zonen zouden hun vader dan ook eerder uit evenwicht kunnen brengen als zij hun vader op dezelfde wijze zouden gaan 'bespringen', dan wanneer de dochters hun vaders gaan 'bespringen' **). Maar een andere factor die hierbij speelt, is het feit dat jongens een natuurlijke weerstand hebben om het risico te lopen dat zij in aanraking komen met de fallus van hun vader. In een spontane situatie als bij een begroeting van een vader door zijn dochter is dat gelukkig nauwelijks een issue.

*) Bij deze begroetingswijze moet men bepaald niet denken aan het Elektracomplex.

**) Bij uitingen van vreugde tijdens sportwedstrijden, ziet men het wel gebeuren dat mannen elkaar bespringen. Bijvoorbeeld wanneer één van hen een mooi doelpunt heeft gescoord. Mannen lijken dan niet veel moeite te hebben om het gewicht van een andere man te dragen.