KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Rolkussens

In Indonesië gebruikt men in bed, voor ondersteuning van het hoofd, een zogenaamde nekrol. Dat is een rolkussen met een lengte van ongeveer 40 cm. Ook gebruikt men daar in bed vaak een zogenaamde "goeling" (dit woord moet met een harde "g" worden uitgesproken). Het is een rolvormig bedkussen met een lengte van ongeveer 80 cm. Het slapen met een goeling in bed is bijzonder aangenaam. Dat komt ondermeer doordat deze in bed op verschillende manieren ondersteuning kan geven aan het lichaam. Een goeling geeft dus extra slaapcomfort. Vooral wanneer men deze tijdens de slaap tussen de benen c.q. de armen, of onder de borst heeft liggen. Men voorkomt er dan mee dat men last krijgt van het vervelende, schurende huid-op-huidcontact. En bij een warme slaapkamertemperatuur zal men er dan enige extra verkoeling door ervaren. Merkwaardig genoeg brengt het slapen met een goeling ook een behaaglijk effect met zich mee. Mensen die als kind de gewoonte hadden om regelmatig een knuffel mee naar bed te nemen, zullen dat behaaglijke en soms troostende effect van een goeling zondermeer onderkennen.

Een goeling heeft wel iets weg van een "voedingskussen". Dat is een rolkussen wat de laatste jaren bij jonge moeders zo immens populair is geworden bij het geven van borstvoeding aan hun baby. Maar een goeling is wel veel compacter qua omvang en de lengte ervan is ongeveer de helft korter dan die van een voedingskussen. Een goeling is in bed dus veel minder een "sta" in de weg dan een voedingskussen.

Een veel kortere versie van een voedingskussen wordt in het Engels wel een "cuddle buddy" genoemd. Een dergelijk kussen heeft een lengte van ongeveer 40 cm. En omdat deze aangenaam zacht aanvoelt en in veel verschillende, felgekleurde kleuren beschikbaar is, zal men dit soort kussens vooral in meisjeskamers aantreffen. Dit in grote tegenstelling tot de goelings, die veel populairder zijn bij volwassenen. Als men het over een echte goeling heeft, spreekt men in het Engelse taalgebied gekscherend wel van een "Dutch wife". Dit vanwege de kortzichtige veronderstelling dat Nederlanders slechts vanwege de kosten liever een dergelijk kussen, dan een liefje mee naar bed nemen.

Door al de vele verschijningsvormen waarin rolkussens beschikbaar zijn, is de terminologie wat betreft deze kussens niet erg eenduidig. Om het zoeken naar het gewenste kussen te vereenvoudigen, zijn hieronder een aantal verschillende termen vermeld waarmee dit soort kussens wel worden aangeduid.

Door al de verschillende maten en verschijningsvormen, zal men als volwassenene moeite kunnen hebben om de juiste keuze voor een rolkussen te maken. Bij die keuze zou men echter wel moeten overwegen dat er goede redenen zijn waarom een echte goeling de vorm, de lengte en de stevigheid heeft die daarvoor gebruikelijk is. In Indonesië is daar al zo lang ervaring mee opgedaan, dat juist de gebruikelijke vorm, grootte en stevigheid van de daar gebruikte rolkussens als meest wenselijk moeten worden beschouwd. Daarbij moet men zich echter wel bedenken dat men daar in bed, buiten de goeling om, ook gebruik maakt van een kleine nekrol. Als men, zoals in Nederland normaal is, gebruik maakt van een betrekkelijk groot hoofdkussen, dan is er in bed minder gemakkelijk ruimte beschikbaar voor een goeling. Dat is er wel als men, voor ondersteuning van het hoofd, gebruik maakt van een kleine nekrol, of van een zogenaamd orthopedisch hoofdkussen. Orthopedisch hoofdkussens zijn, om ergonomische redenen veel kleiner dan een normaal hoofdkussen. En de vorm en stevigheid van deze kussens zorgt ervoor dat men de nekspieren tijdens de slaap niet gaat aanspannen. De afwezigheid van enige vorm van tonus op de nekspieren zal vervolgens, samen met de prettige lighouding ten gevolge van het gebruik van de goeling, voor een ongestoorde wijze van slapen kunnen zorgen.

Wat ook bijdraagt aan een ongestoorde slaaprust bij gebruik van een goeling in bed, is het feit dat men daarmee opmerkelijk minder geneigd zal blijken te zijn om te snurken. Veel mensen liggen graag op de rug te slapen, omdat zij de ervaring hebben dat dat voor hen de meest ontspannen slaaphouding is. Het nadeel van die slaaphouding is echter wel dat dan de kans om tijdens de slaap te gaan snurken, ook erg toeneemt. Want veel mensen snurken met name wanneer zij op de rug liggen te slapen. Maar bij gebruik van een goeling in bed, zal men ook in zijligging gemakkelijk een ontspannen slaaphouding kunnen gaan aannemen. Hierdoor bereikt men dat het snurkprobleem in belangrijke mate wordt verminderd.