KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
Vooral in de zomermaanden heeft men soms last van het gezoem en het steken van muggen, of 'neefjes', zoals ze in de noordelijke provincies van Nederland ook wel worden genoemd. In waterrijke gebieden komen buitenshuis vaak grote aantallen voor. Om de last van deze mugjes te verminderen, zou men stilstaande waterplasjes in en om huis moeten gaan verwijderen en de eventueel aanwezige regenton luchtdicht moeten gaan afdekken. Dit zijn namelijk beruchte muggenbroedplaatsen. De waterplassen die in de zomer op platte daken nog lange tijd aanwezig blijven, zijn voor de muggen ook een dankbare 'kweekvijver'.
Muggen komen af op de lichaamsgeur van mensen en niet op het licht wat zij hebben doen ontsteken. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Wel is het een feit dat de betreffende muggen vooral actief zijn in de uren dat men een lamp zal moeten gaan aandoen.
Als er eenmaal een steekmug in de (slaap-)kamer aanwezig blijkt te zijn, kan het gezoem hiervan de zich daar bevindende mensen behoorlijk storen. En de muggenjacht waarop men dan pleegt over te gaan, zal ook tot gevolg hebben dat men door die activiteit later de slaap niet meer goed zal kunnen vatten. Het kan ook uitermate lastig zijn om tijdens de nachtelijke uren die steekmuggen te vinden en om ze vervolgens te vernietigen. Als men ze toevallig wel in het vizier blijkt te hebben, zijn ze op het moment dat men de aanval op hen heeft ingenomen vaak al weer snel gevlucht.
Echter, en dat is zeer goed om te weten: er is een moment waarop steekmuggen wel goed te pakken zijn te krijgen. Dat is het moment waarop zij met hun bloedmaaltijd bezig zijn. Hebben zij u eenmaal op een bepaalde plaats in uw huid gestoken, dan blijven zij daar best een tijdje rustig zitten om van hun lugubere maaltijd te genieten. Op een dergelijk moment zijn zij wel goed te overmeesteren. En het handige is, zij kondigen de plaats en het moment van hun aanwezigheid ook nog eens onmiskenbaar goed aan. Namelijk door u te gaan steken. Door de felle pijn die dat veroorzaakt, weet u dat daar een steekmug aanwezig is. Op dat moment zal u de aanval op haar in moeten gaan zetten. Niet door te gaan slaan, maar juist wel door met uw vingers op de pijnlijke plaats te gaan knijpen. Als u gaat slaan, zal de mug allang van tevoren de komst van uw hand gaan bemerken. Namelijk door de verandering in luchtdruk die uw hand dan teweegbrengt.
Een betere strategie is dan om op de pijnlijke plaats met uw vingers een knijpende beweging te gaan maken.. Op die plaats zit de steekmug namelijk een tijdje onbewogen stil uw bloed op te zuigen. Door op die plaats te gaan knijpen, zult u de mug tussen uw vingers kapot kunnen gaan maken. Als u dat op het juiste moment en op de juiste plaats doet, zal het u allicht verbazen hoe gemakkelijk dat gaat. En wat u ook zou kunnen gaan verbazen is de hoeveelheid bloed die er op die plaats naar buiten stroomt. Het is uw eigen bloed, dus al te luguber zal dat dan niet kunnen zijn.
Eigenlijk heeft een mug aan één beet genoeg. Tenminste, zolang men haar niet stoort tijdens de maaltijd. Doet men dat wel, dan komt ze terug om verder te eten.
Normaal gesproken stolt het bloed zodra het naar buiten stroomt. Om ongestoord van jouw bloedsmoothie te genieten, laten muggen antistolmiddel achter in je bloed. Het bloed blijft daardoor langer vloeibaar, maar dat antistolmiddel zorgt wel voor een allergische reactie. Namelijk 'jeuk!'
Niet iedereen is even vaak het slachtoffer van de mug. 'Wie lopen dan het meeste risico?', zult u vragen.
De signalen die muggen gebruiken om mensen op te sporen, worden intensiever door de eventuele beweging van mensen. Dat heeft tot gevolg dat zij sportende mensen gemakkelijker kunnen opsporen. De betreffende signalen zijn: warmte (van mensen); beweging (van mensen); kooldioxide in de uitademingslucht van mensen en het melkzuur dat mensen uitscheiden. Mannen worden vaker door muggen gebeten dan vrouwen. Zwangere vrouwen zijn evenwel nog vaker het slachtoffer van steekmuggen.
Mensen met lymfoedeem moeten overigens meer oppassen voor muggenbeten dan mensen welke daar geen last van hebben. Mensen welke eens een wondroosinfectie hebben meegemaakt kunnen door een muggenbeet weer opnieuw gezondheidsproblemen oplopen. Muggen worden eerder aangetrokken door donkere kleding dan door lichte. En ja, ze kunnen dwars door dunne kleding heen steken.